Wat mag de discus eten?

Het antwoord op deze vraag is simpel: bijna alle visvoer, of het nu gedroogd, gevriesdroogd, levend of bevroren voer is, zolang je maar afwisselend voert. Het enige dat je moet doen is: je vissen aan nieuw voer laten wennen. Dit kan je het best doen door het nieuwe voer ’s morgens als eerste aan te bieden. De vissen zijn dan hongerig en zullen vlugger iets nieuws aannemen. Voor de rest is variatie in de voeding het belangrijkste.

Je kunt bv. ’s morgens beginnen met droogvoer in de vorm van vlokken of korrels. De overige voedingen kunnen bestaan uit alle variëteiten van diepvriesvoer of levend voer. Alleen met mixen op basis van runderhart moet je een beetje zuiniger omspringen om de lever van de discus niet te vervetten en de vervuiling in het aquarium niet te snel te doen toenemen.

Levend voer kan natuurlijk ook, maar hier is het zeker raadzaam om op te passen dat dit voer niet vervuild is met zware metalen of andere voor de discus giftige stoffen. Hier is het dus een kwestie om zeer zorgvuldig en lang te spoelen, tenzij je het levend voer natuurlijk zelf gaat kweken.

Je kunt je (volwassen) vissen twee of driemaal per dag voeren. De discus is een langzame eter. Hij gaat zijn voedsel liefst op de bodem zoeken en je zult hem dan ook vaak hierin zien blazen om het voer te vinden. Je moet hiermee zeker rekening houden bij het kiezen van bijvissen voor het discusaquarium. Snelle eters zullen het voedsel voor de neus van de discus wegkapen, zodat er voor onze lievelingen niets meer overblijft. Dit moet zeker vermeden worden.

Wil je gaan kweken, dan moet je er rekening mee houden dat jonge visjes tot 8 keer per dag of zelfs meer eten moeten krijgen om mooi en gezond uit te groeien. Voer dat hiervoor geschikt is, behalve artemia, is cyclops en watervlooien of gemalen runderhart. Je zult versteld staan van de hoeveelheden die ze hiervan per dag kunnen verorberen.