Als we het gaan hebben over het opstarten van een discusaquarium, moeten we eerst weten welk soort aquarium we willen hebben. Wordt het een showaquarium of een kweekbak? Dit is belangrijk om vooraf te beslissen. Eveneens belangrijk is het om rekening te houden met het feit dat discussen zeer zuiver water nodig hebben: niet alleen helder water, maar ook water dat zo goed als vrij is van vervuiling (lees: organische belasting). Controleer ook vooraf of het water in uw streek geschikt is om discussen in te houden. Indien het te hard is, moet het gemengd worden met zacht water. Omdat de watermaatschappijen allerlei toevoegingen doen aan het kraantjeswater is het ook best om vooraf een waterverbeteraar toe te voegen.

Grootte van het aquarium

De discus is een scholenvis. Dit betekent dat hij in een groep van minstens 5 exemplaren moet gehouden worden. Als u nu rekening houdt met het feit dat elke vis minimum 50 liter water (en een volwassen vis zelfs 100 l) ter beschikking moet hebben, is de rekensom vlug gemaakt. Hierbij komt dan nog het volume van de bodem, de inrichting, de planten en het hout die men van de totale inhoud moet aftrekken. Een aquarium van 350 liter is dus wel een minimum. Ook moet een discusaquarium een minimum hoogte hebben van 50 cm (waterstand). Heeft men niet de plaats om een dergelijk aquarium te plaatsen, dan kan men beter kiezen voor een andere vissoort… hoe spijtig ook. Maar we moeten denken in het belang van de dieren die we willen houden.

Een aquarium met een inhoud van 350 liter, gevuld met een bodem, met wat stenen en hout weegt al gauw heel wat, dus er moet eveneens rekening gehouden worden met een stevig onderstel. Het onderstel en het aquarium moeten natuurlijk volledig waterpas te staan. Ongelijke druk op een van de ruiten zal dit aquarium al vlug doen lekken of een ruit doen barsten.

Vermits de discus een rustige vis is, mag men het aquarium ook niet plaatsen waar veel beweging is. Om het ontstaan van algen tegen te gaan, is het ook aangewezen om op de standplaats geen direct invallend zonlicht te hebben. Een plaatsje achterin de woonkamer, ver van de vensters en de deuren, zou dus ideaal zijn. Hou er ook rekening mee dat je het aquarium moet kunnen zien vanaf de normale zitplaatsen.

Inrichting

Wat moet er nu allemaal in dit aquarium komen behalve de discussen en water natuurlijk? Allereerst moet er een bodem in gebracht worden, liefst van een lichte kleur (zeker niet te donker!) en een fijne korrelgrootte. Een te grove bodem is niet geschikt omdat de discus in de bodem blaast op zoek naar voedsel. Maar net om deze reden is ‘zand’ ook ongeschikt.

Wil men een meer decoratief aquarium, dan kunnen er een paar planten in komen of men kan er een echte plantenbak van maken. De inrichting bepaalt zo mee de structuur van de bodem.

Natuurlijk moet men hierbij rekening houden met het feit dat sommige planten de hoge temperaturen die de discus nodig heeft (28 – 30 °C) soms niet goed verdragen. Dit moet echter wel met een korreltje zout genomen worden. Het idee dat in een discusaquarium geen planten kunnen groeien, is wel achterhaald. Planten die hier wel tegen bestand zijn, zijn de Echinodorus soorten, Althernanthera, Heteranthera zosterfolia. De laatste jaren zijn er tal van planten in de handel die het prima doen in een discusaquarium. De keuze van planten en inrichting laat ik aan de liefhebber! Deze planten komen wel niet uit de natuurlijke habitat van de discus, maar wanneer men de natuurlijke habitat wil nabootsen, moet men zich eigenlijk beperken tot veel kienhout, al of niet bruin water … waar dan idd geen planten in kunnen gehouden worden omdat ze te weinig licht ontvangen… maar niet omwille van de temperatuur zoals vaak beweerd wordt.

Kienhout moet er dus zeker in een discusaquarium komen, want de discus houdt van schuilplaatsen. Ook drijfplanten stelt hij zeer op prijs.

Indien men stenen in het aquarium wenst te plaatsen, moet men er rekening mee houden dat sommige stenen de waterhardheid kunnen beïnvloeden. Om te weten of een steensoort kalkhoudend is, kan men er wat azijn (of verdund zoutzuur) op gieten. Begint het te bruisen, dan is de steen niet geschikt voor een discusaquarium: door de afgifte van kalk zal de hardheid onherroepelijk stijgen, alsook de pH.

Voor kweekdoeleinden wordt veelal gekozen voor een kaal aquarium om het onderhoud zo gemakkelijk mogelijk te maken. Deze aquaria hebben meestal genoeg aan een sponsfilter.

De filtering

Behalve een aquarium met de nodige inrichting, heeft men natuurlijk ook een filterelement nodig, aangepast aan de grootte van het aquarium. Vermits de discus houdt van zuiver water (lezen: eigenlijk eist) en door zijn snelle metabolisme dagelijks tot 7 x zijn eigen gewicht aan afvalstoffen uitscheidt, heeft men ook een goede filtering nodig. Hier kan men kiezen tussen verschillende soorten filters, hoewel een bioloog onder het aquarium nog altijd mijn voorkeur geniet voor een discusaquarium. Hebt u echter hiervoor niet de ruimte, dan kan u kiezen voor een potfilter.

Deze potfilters zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De belangrijkste taken van een filter zijn het zuiveren van het water van zowel zichtbare als onzichtbare vervuilingen en het omzetten van afvalstoffen in minder schadelijke stoffen. Dit werk wordt gedaan door oa. de nitrificerende bacteriën.

Wanneer het aquarium gevuld is met water en de verwarming en de filter zijn aangesloten, moet men geduld oefenen om de nitrificerende bacteriën de kans te geven om de filtermaterialen te bevolken, zodat ze klaar zijn om hun werk in voldoende mate te kunnen doen wanneer er eenmaal vissen in het aquarium komen. Doet men dit niet, dan kan men een nitrietpiek krijgen wat zware problemen kan geven met de vissen. Nitriet wordt niet voor niets de stille doder genoemd.

Om deze bacteriën aan het werk te krijgen, kan het helpen om enkele kleine visjes in het aquarium te plaatsen. Zij zorgen dan voor de eerste nodige afvalstoffen die als voedsel dienen voor de bacteriën.

Bijvissen

In een discusaquarium moet de discus natuurlijk de blikvanger blijven. Toch kan een showaquarium niet compleet zijn zonder bijvissen. Bij de keuze van deze vissen moet je er rekening mee houden dat het ook rustige vissen zijn, zodat ze de discus niet te veel mogen storen. Het mogen ook geen te snelle eters zijn, anders blijft er voor de discus niets over. Eveneens belangrijk is de plaats van de vissen in het aquarium, zodat niet alle vissen in de middelste waterlaag zwemmen.

Als bewoners voor de bovenste waterlagen zijn bijlzalmen zeer geliefd. In de middelste lagen komt een schooltje van kardinaaltetra’s, roodneuszalmpjes of andere zalmen zeker mooi tot zijn recht.

Bodembewoners mogen ook niet ontbreken, bv. Corydorassoorten (en vooral de Corydoras sterbai) en de Ancistrus sp. Een andere algeneter is bv. de Otocinclus affinis. Dit kleine visje kan in groep zeker wat algen onder controle houden. Ook garnalen worden als algeneters aangeraden, maar ze moeten zich wel kunnen verschuilen of ze vallen zelf ten prooi aan de discussen. Je kunt ook een koppeltje of groepje Zuid-Amerikaanse dwergcichliden in de bak zetten. Zij zullen onder de juiste omstandigheden zelfs zorgen voor nageslacht, mits je maar zorgt voor genoeg schuilplaatsen.

De gulden regel is wel om op te passen voor overbevolking. De bijvissen moeten niet allemaal uit hetzelfde biotoop als de discus komen, tenzij je natuurlijk een streekaquarium wilt maken.

Kortom: alles wat gaat voor zowel zwem- als eetgedrag mag in een discusaquarium ondergebracht worden.

Discussen hoeven echt niet alleen in een steriel of kaal aquarium ondergebracht te worden.