Voorstelling jury 11de Discuskampioenschap.

Eric Hustinx

Discus

Op vijftienjarige leeftijd had hij zijn eerste vissen; we zijn dan midden de jaren 70. Zijn eerste discusaquarium stond al snel in zijn woning nadat hij getrouwd was. Samen met zijn vrouw Carine bouwde hij een bloeiende discuskwekerij uit in zijn huis, de kelder en alle beschikbare vertrekken. In 1997 investeerde hij in 'zijn eigen farm' in Manaus om door de vangst van 'zijn' vissers, goede selectie en juiste opvang ter plaatse, voldoende stock wildvang discussen te hebben voor verdere export/import voor een jaar. De capaciteit: 3000 volwassen vissen. Het moest wel allemaal legaal gebeuren: wildvang discussen vangen de natuur niet mag schaden. Beperkingen van IBAMA werden opgelost door andere vanggebieden te zoeken.

Van een eerste aquarium ging het via 20.000 liter in de kweekstelling, 30.000 l als 'kleine discuswinkel' naar de actuele 1200m2 met 180.000 l aquariumwater: de actuele 'Hustinx Aquaristiek'.

Eric is als liefhebber en handelaar rechtstreeks betrokken geweest bij het houden van en het jureren (zie het dan als 'beoordelen' of 'selecteren') van discussen. Dat hij er een goed oog voor heeft, bewijzen de talrijke trofeeën die hij in zijn kast heeft staan: hij nam succesvol deel aan talrijke internationale kampioenschappen. Hij is niet alleen handelaar, maar ook nog steeds meer dan 100% liefhebber. De twee zaken combineren is natuurlijk niet altijd vanzelfsprekend, maar hij slaagt er toch in om de twee te combineren op een succesvolle manier! Echt niet moeilijk als je er van jongs af aan in geworpen geweest bent en getrouwd bent met iemand die even 'discus minded' is als hijzelf... Verbaast het je dan dat hij destijds één van de oprichters was van de Belgische Discusvrienden!?

Cüneyt Birol

Discus

Cüneyt werd in 1957 in Ankara (Turkije) geboren en is al meer dan 45 jaar hobbyist waarvan al zeker een dertigtal als discusliefhebber. Hij was één van de oprichters van de Turkish Discus Society, een club waar hij nu nog voorzitter van is. Hij bezit en administreert de Largest Discus Group op facebook die actueel meer dan 15600 leden telt. Hij heeft met succes de cursus gevolgd van jurylid voor discussen (gegeven door Discus Judge Training in Singapore) en is zo één van de door hen gebrevetteerde juryleden.

Cüneyt jureerde al meer dan 40 wedstrijden; ze allemaal opnoemen zou ons te ver leiden... maar hij jureerde naast Thailand, Singapore, China, Engeland, Filippijnen, Indonesië, Polen, Nederland, Zweden, Maleisië, Duitsland, Griekenland, Spanje, Italië, USA, Frankrijk ook al enkele malen bij de Discusvrienden. Op internationale wedstrijden liepen we elkaar steeds tegen het lijf en het was steeds fijn praten over onze gemeenschappelijke passie: discussen. Zo kwam ik te weten dat hij zelfs door Dr. Herbert Axelrod gehonoreerd werd voor zijn inzet voor discussen. Volledig terecht!

Naast discussen is hij ook een verwoed verzamelaar van zeeschelpen en schilderijen van vissen. Bovendien is hij een echte hondenliefhebber en jureerde zelfs al enkele hondenwedstrijden in Turkije.

Yann Hoiret

Discus

Yann Hoiret werd in 1979 in Frankrijk geboren en kweekt al jarenlang discussen, vooral de rode varianten. Hij volgde 6 jaar opleiding in het domein van de landbouw wat hem de gelegenheid gaf om in verschillende viskwekerijen te werken en ervaring op te doen. Hij schreef ook artikels voor een Frans magazine (AquaMag) in de discusafdeling en werkte ook mee aan artikels voor Duitse magazines.

Zijn passie voor de 'Keizer van het aquarium' leidde hem er toe om in 2008 de website Fanatik-Discus.com op te richten die nu meer dan 100 artikels en rapporten bevat. Hij volgde ook de internationale wedstrijden van de verschillende clubs en organisaties... en volgde zo ook de kweekresultaten en de evolutie van de kweekvormen van andere kwekers.

Hij jureerde regelmatig in Europese wedstrijden en ijvert naar het bepalen van normen en classificatie van discussen binnen de kampioenschappen... met als doel de hobby te promoten en de liefhebbers te helpen om meer info te krijgen over de hobby.

Door genetiek en selectie specialiseerde hij zich in het kweken van vooral rode discussen in de naar zijn zeggen bescheiden kweekopstelling.

Michael J. Schönefeld

Discus

Michael werd in 1971 geboren en houdt zich sinds zijn 16de bezig met aquaristiek. Zijn eerste discussen kreeg hij in de jaren 90 met kort daarop de eerste kweekresultaten. Beroepshalve is hij uitgever en auteur van verschillende artikels waarvan er reeds meer dan 250 werden gepubliceerd in diverse vakmagazines. Hij werkte ook mee aan het vakmagazine 'DISCUS live' (Degen Mediahouse Verlag). In 2012 organiseerde hij voor de eerste maal die nieuwe aquaristische messe "aqua EXPO Tage 2012" in Dortmund en het eerste Europese Discuskampioenschap... waarvan dit jaar al de vierde uitgave plaats heeft.

Zakelijke studiereizen brachten hem niet alleen naar Azië (o.a. Singapore, Maleisië, China, Thailand, Taiwan) maar ook naar de buurlanden (Italië, Oostenrijk, Nederland, België en Spanje) om zich op de hoogte te houden van wat er in de aquaristiek gaande is.

Hij nam al deel aan talrijke jureringen van internationale wedstrijden zoals het Wereldkampioenschap in Duisburg (destijds nog georganiseerd door Norbert van ZooZajac), zijn eigen Europees kampioenschap in Dortmund.. maar ook in Athene (Griekenland), Shanghai (China) en vorig jaar (2017) nog het Chinees Aquarama Guangzhou in China.

De discusvrienden